
Energipolitikk er sikkerhetspolitikk
Energipolitikk er sikkerhetspolitikk. Også Forsvaret er avhengig av strøm for å fungere.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er skrevet av eller med Jonny Hesthammer og hans team. Hesthammer er tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
Energipolitikk er sikkerhetspolitikk. Også Forsvaret er avhengig av strøm for å fungere.
Bak ordene “billigste strøm” og “grønn energi” skjuler det seg en langt større virkelighet. Systemkostnader, forsyningssikkerhet og samfunnsøkonomi er ikke bare tekniske spørsmål, men kjernen i Europas og Norges energiveivalg.
Energisystemet i Norge vil være langt tryggere med kjernekraftverk enn uten
Norge er i ferd med å bygge et væravhengig kraftsystem som gjør oss avhengige av utenlandskabler og energiflyt fra andre land. I lys av det nye trusselbildet er kjernekraft ikke bare en teknisk løsning – det er et strategisk grep for å beskytte …
I innlegget «Kjernekraft i Lyngdal – en risikovurdering» i Lyngdals avis stiller Thea Eline Vegge gode spørsmål om risikoen ved å ha kjernekraftverk i Lyngdal eller andre steder i Norge. Spørsmålene er noe mange kan kjenne seg igjen i, og som vi …
Frykten for kraftmangel og industriflukt gjør at over 60 kommuner har kontaktet Norsk Kjernekraft AS for å få vurdert om lokale SMR-kjernekraftverk kan være en løsning. Et viktig tema da er hvordan det radioaktive avfallet skal håndteres.
Hvis Høyres uttrykte kjernekraftstøtte er reell, bør de vise det ved å stemme ja til KrFs forslag om en uavhengig vurdering av kjernekraft i Norge fra verdens fremste fageksperter.
Arbeiderpartiet har nå en gyllen mulighet til å vise at de faktisk mener alvor med å skaffe mer kunnskap om kjernekraft i Norge, gjennom å støtte forslaget fra KrF. Dersom de derimot står fast på regjeringens anbefaling om å si nei til en uavhengig …
NVEs analyser av kraftsystemet baseres på urealistiske antagelser om hydrogen, batterier og fornybar energi. Dette gir et feil bilde av løsningene på dagens energipolitiske utfordringer.
Kjernekraft i Finnmark kan sikre stabil kraft til Melkøya, utnytte lokal olje- og gasskompetanse, og gjennomføre elektrifisering uten å øke strømprisen. Det krever langsiktig politisk vilje – men kanskje er tiden inne for å satse stort og …