Gi oss konkurranse på like vilkår, Aasland, så skal vi vise dere pengene
Norske energiaktører trenger like vilkår. Når subsidier favoriserer noen, forvrenges konkurransen – og regningen går til oss alle.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
Norske energiaktører trenger like vilkår. Når subsidier favoriserer noen, forvrenges konkurransen – og regningen går til oss alle.
Små modulære reaktorer (SMR) kan redusere utslippene fra sokkelen med opptil 99 prosent, hevder Christian Tveit og Steffen Oliver Sæle.
Hvis oljebransjen og datasentre får lov til å finansiere byggingen av kjernekraftverk i Norge, så kan de få strømmen de trenger uten at det øker kraftprisene for husholdninger og tradisjonell kraftkrevende industri.
Klimadebatten er preget av mange og sterke meninger, men ikke alle er godt fundert i kalde fakta om hva som er realistisk gjennomførbart. Det er mulig å bli karbonnøytrale, men det holder ikke med ønsketenkning.
En nylig rapport viser at norske kjernekraftverk kan ha mer enn 400 ansatte i driftsfasen. Folk som i dag jobber med utvinning av olje og gass har et godt utgangspunkt for å drifte kjernekraftverk. Slik kan kjernekraft bidra til en rettferdig …
Kampen om å kare til seg subsidier har gjort energibransjen til en lobbykonkurranse der hvem du kjenner er viktigere enn hva du ønsker å gjøre, skriver Håvard Kristiansen i Norsk Kjernekraft.
Kjernekraft er ikke en sovepute for fornybar energi – det er en nødvendighet for en bærekraftig fremtid.
En rasjonell debatt om hvorvidt kjernekraft kan bidra i den norske energimiksen krever at aktører som IFE er nøyaktige i sine uttalelser.
La oss bruke oljenæringen til å satse på kjernekraft.
Fornybarbransjens meningsløse kamp mot kjernekraft svekker deres eget omdømme og bidrar til en polarisering av energidebatten som gjør alle til tapere.