switch language
RSS feed

Kronikker

Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.

Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.

Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.

Klima- og energiåret 2021 bør preges mer av fakta, og mindre av følelser

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Vi er på etterskudd i forhold til Parisavtalen, og globalt vil olje og gass vokse mer enn fornybart også i 2021 – samtidig som vi krangler så fillene fyker om løsninger hvor «alle» vet svaret. Er det på tide å tenke annerledes?

Norsk gass reduserer klimagassutslippene

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Det er muligens ikke intuitivt opplagt, men norsk gass har i flere tiår bidratt til vesentlige og målbare kutt i CO2-utslippene i Europa. Og potensialet er stort for å kutte utslippene ytterligere i årene som kommer. Norsk gass bør derfor være en …

article image

Et reelt grønt skifte må forholde seg til energikildenes totale fotavtrykk, ikke bare klima

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Alle energikilder påvirker helse, miljø, klima og økonomi i forskjellig grad. Dette er viktige faktorer som må tas med i vurderingen av fremtidens energimiks. Fornybart har klare utfordringer som best løses i kombinasjon med andre energikilder som …

article image

Gass- og vannkraft er billigst, kjernekraft mest stabilt, mens kullkraft er avfallsverstingen

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Sol- og vindkraft synker stadig i pris, og vindturbiner leverer i dag billigere strøm enn kull- og kjernekraft – så lenge stabilitet ikke er et krav. Legges behov for backup inn i totalkostnadene, vil både fossilt og kjernekraft være billigere. Alle …

article image

Kjernekraft er overlegen andre energikilder når det gjelder areal- og materialbehov

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Av alle lavkarbonkilder kommer kjernekraft klart best ut når det gjelder areal- og materialforbruk. Mens fornybart generelt gjør utstrakt bruk av materialer og tar stor plass i forhold til energien som leveres, så forbruker sol- og vindkraft i …

Vi må forholde oss til Klimapanelets rapporter

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Norge har forpliktet seg til å legge Klimapanelets rapporter til grunn for sine beslutninger om utslippskutt. Like fullt preges debatten av «worst case»-scenarioer og alternative løsninger, hvor konsekvensen kan bli at vi ikke når nullutslippsmålet, …

Equinor bør vurdere kjernekraft framfor landbasert vindkraft til sin elektrifisering

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Equinors planer om å kutte utslipp innebærer storstilt utbygging av landbasert vindkraft, og krever så store naturinngrep at vi snart må våge å ta diskusjonen om hvorvidt moderne kjernekraftverk kan være et bedre alternativ.

God grunn til å frykte metall- og mineralmangel til elektrifiseringen

Publisert: | Skrevet av: Halfdan Carstens - Jonny Hesthammer

Fornybarparadokset: Fornybar energi krever metaller og mineraler som langt fra er fornybare. Vi har neppe nok av dem til å elektrifisere verden i det tempoet som FNs klimapanel ønsker.

Verdens land vil ha nullutslipp i 2050. Er det i det hele tatt mulig?

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer - Sunniva Rose

Vi når målet langt raskere om våre politikere forholder seg til fakta heller enn sterke meninger omkring enkle løsninger på et ufattelig sammensatt problem.

For å stoppe klimakrisen må vi lytte til fakta, ikke følelser

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Det er synd å si det, men den harde realitet er at manglende vilje, ressursmangel og tidsnød gjør at vi ikke vil nå FNs klimamål.