Gi oss konkurranse på like vilkår, Aasland, så skal vi vise dere pengene
Norske energiaktører trenger like vilkår. Når subsidier favoriserer noen, forvrenges konkurransen – og regningen går til oss alle.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
Norske energiaktører trenger like vilkår. Når subsidier favoriserer noen, forvrenges konkurransen – og regningen går til oss alle.
Små modulære reaktorer (SMR) kan redusere utslippene fra sokkelen med opptil 99 prosent, hevder Christian Tveit og Steffen Oliver Sæle.
I et debattinnlegg i Aftenbladet lurer arkitekt Harald Røstvik på hvorfor kjernekraft har blitt så populært. Han tviler på at folk vil ha et kjernekraftverk i sitt eget nabolag. Hvorfor ikke spørre en av de mer enn 50 kommunene som har meldt seg inn …
Når Google og Amazon nå velger å satse på små modulære kjernekraftverk, gir det et tydelig signal til verden at kostnader bare er en del av ligningen industriaktører må forholde seg til.
En fersk rapport fra US Department of Energy viser at små modulære reaktorer kan gjøre energiforsyningen både billigere og mer pålitelig. Norge kan dra nytte av dette uten å ta kostnaden for de første og dyreste utbyggingene.
Den energipolitiske debatten må se forbi isolerte prosjektkostnader og fokusere på samfunnsøkonomi og bærekraft. To nye rapporter fra Det amerikanske energidepartementet og Bank of America viser at kjernekraft kan gjøre hele energisystemet …
Med god grunn felte Pressens Faglige Utvalg enstemmig Europower i en sak mot Norsk Kjernekraft. Nå er det på tide at ansvarlig redaktør tar den svært tydelige dommen inn over seg.
Hvis oljebransjen og datasentre får lov til å finansiere byggingen av kjernekraftverk i Norge, så kan de få strømmen de trenger uten at det øker kraftprisene for husholdninger og tradisjonell kraftkrevende industri.
Slipp markedskreftene til, så vil de beste løsningene tvinge seg frem.
I juni 2024 startet regjeringen en høringsrunde om Norsk Kjernekraft sitt forslag om å bygge et kraftverk på Taftøya, på grensen mellom Aure og Heim kommuner. I denne artikkelen skriver Håvard Kristiansen, operasjonsansvarlig i Norsk Kjernekraft, om …