Austrheim vet hva de gjør
Naturvernforbundet i Nordhordlands manglende kunnskap om kjernekraft er en trussel for klima, natur og miljø.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er skrevet av eller med Jonny Hesthammer og hans team. Hesthammer er tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
Naturvernforbundet i Nordhordlands manglende kunnskap om kjernekraft er en trussel for klima, natur og miljø.
Sverre Alvik og Mats Rinaldo i DNV uttalte nylig i Kapital at «Havvind er et nytt vinnerlodd ». Et nytt, uskrapet Flax-lodd hadde vært en bedre beskrivelse, med tanke hvor mange prosjekter som er blitt avlyst i løpet av det siste året på grunn av …
Alle energikilder har fordeler og ulemper som må vurderes opp mot hverandre når valg skal tas. Solide studier viser at kjernekraft har den laveste negative påvirkningen på klima, helse, natur og miljø.
Bekymringen om at Norge, verdens mest demokratiske stat, kan misbruke små kjernekraftverk til våpenproduksjon mangler rot i virkeligheten.
For å vurdere samfunnsnytten av energikildene, så holder det ikke bare å se på kostnader. Det må også gjøres en vurdering av hvor mye energi energikildene produserer i forhold til hvor mye energi som brukes for å produsere dem, såkalt EROEI.
For å klare å elektrifisere Norge og nå nullutslippsmålet, trenger vi mer av alt, raskere. Da må vi ha et fulltallig lag på banen, og dette laget inkluderer også kjernekraft.
Norge er tjent med en konstruktiv debatt om hvordan fornybart og kjernekraft kan spille på lag for å løse klima- og naturkrisen. Stråmannsargumentasjon om kjernekraft bidrar ikke i så måte.
Arbeidsplasser, verdiskaping, økt forsyningssikkerhet, bevaring av natur og reduserte kostnader gjør at regjeringen bør snu i sitt syn på kjernekraft.
For å si noe om hvor dyr en energikilde er, brukes ofte begrepet levetidskostnader, LCOE. Metoden er imidlertid uegnet for væravhengige energikilder, og sier lite om hva strømmen koster for forbruker.
Det er svært problematisk at interesseorganisasjoner benytter egne bestillingsverk til å påvirke politiske prosesser, skriver Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft.