Oljebransjen gir oss et fortrinn innen kjernekraft

La oss bruke oljenæringen til å satse på kjernekraft.

Foto: Markus Distelrath, Pixabay

Norge har i mer enn 70 år deltatt i verdensledende forskning innen sikkerhet, materialer og brensel for kjernekraftverk. I løpet av den samme perioden, har vi gått fra å være grønnskolling til best i klassen innen utvinning av olje- og gass. Synergiene mellom disse bransjene gir oss et unikt komparativt fortrinn for å lykkes med kjernekraft.

Det er store likheter i hvordan kjernekraftverk og oljefelt planlegges, bygges og driftes. Både kjernekraftverk og oljeinstallasjoner består av ventiler, pumper, rør, turbiner, stål og betong. Både på norsk sokkel og i kjernekraftbransjen er det strenge sikkerhetskulturer. Både oljefelt og kjernekraftverk er underlagt krav om konsekvensutredning og konsesjon.

Geologer kan få nye arbeidsområder

Oljebransjen og kjernekraftverk trenger elektrikere, sveisere, renholdere, prosessoperatører, kantinepersonell, sikkerhetsvakter, ingeniører, matematikere, fysikere, kjemikere, programmerere, samfunnsvitere, biologer og geologer.

Geologer i oljebransjen kan bruke kompetansen sin til i å utvinne uran og thorium, vurdere lokasjoner for kjernekraftverk og bygge oppbevaringsanlegg for radioaktivt avfall

HMS-apparatet og beredskapsorganisasjonene som oljebransjen har bygget opp kan utvikles til å betjene kjernekraftverkene. For eksempel, kan fremtidige norske kjernekraftverk etablere en felles organisasjon for 2.-linjeberedskap, tilsvarende det NOFO og OFFB er for oljebransjen i dag.

Avtaleverkene for drift av oljefelt kan videreføres til kjernekraftbransjen og dermed sørge for at kjernekraftverkene driftes og bygges trygt og effektivt.

Vi må ikke havne bakpå

Oljeserviceindustrien kan bli leverandører til kjernekraftverk slik flere norske selskaper allerede nå leverer både til olje- og gassbransjen i Norge og til kjernekraftverk i utlandet. Vi bør komme i gang så raskt som mulig slik at utstyr til kjernekraftverk kan bli en ny norsk eksportnæring, før andre land etterlater oss i bakleksa.

Med høye CO₂ avgifter kan elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner gjøre det ekstra lønnsomt for oljeindustrien å investere i miljøvennlig kraftproduksjon. Bransjen brenner så mye gass og diesel at den alene står for en fjerdedel av de norske utslippene. Dette koster svært mye, og utgjør et energiforbruk som er fire ganger så stort som all vindkraftproduksjon i Norge.

I tillegg gjør skattereglene for petroleumsbransjen at det kan være ekstra gunstig å bygge kjernekraftverk som leverer strøm til olje- og gassinstallasjoner. I tillegg til petroleumsutvinning, kan kraften benyttes til å utnytte gassen i hydrogenproduksjon kombinert med karbonfangst og lagring.

Vi kan få brede energiselskaper

Etter hvert som petroleumsvirksomheten trapper ned, kan kjernekraftverkene i større og større grad forsyne kraftnettet og annen industri. På denne måten kan kjernekraft bidra til at norske olje- og gasselskaper virkelig blir brede energiselskaper med en mer bærekraftig profil.

Ved hjelp av kjernekraftverk kan vi altså fortsette å utvinne oljen og gassen som verden trenger, men vi kan gjøre det på mest mulig miljøvennlig vis, og samtidig etablere kraftforsyningen som trengs for andre næringer.

Ved å kombinere mer enn 70 års forskning på kjernekraft med mer enn 50 års erfaring fra olje- og gass, kan vi ta en ledende rolle innen bygging og drift av kjernekraftverk, og dermed skape mange nye arbeidsplasser som bidrar til det grønne skiftet.

Men da må alle gode krefter gå sammen for å skape både en bærekraftig energiforsyning og en næring som våre barn og barnebarn kan leve av.