Ikke plasser kjernekraft på sidelinjen
For å klare å elektrifisere Norge og nå nullutslippsmålet, trenger vi mer av alt, raskere. Da må vi ha et fulltallig lag på banen, og dette laget inkluderer også kjernekraft.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
For å klare å elektrifisere Norge og nå nullutslippsmålet, trenger vi mer av alt, raskere. Da må vi ha et fulltallig lag på banen, og dette laget inkluderer også kjernekraft.
Knut Sunde og Norsk Industri forstår ikke hvordan oljeselskapene opererer når han mener de skal bidra til å finansiere elektrifisering av sokkelen med havvind, skriver Jonny Hesthammer.
Norge er tjent med en konstruktiv debatt om hvordan fornybart og kjernekraft kan spille på lag for å løse klima- og naturkrisen. Stråmannsargumentasjon om kjernekraft bidrar ikke i så måte.
Arbeidsplasser, verdiskaping, økt forsyningssikkerhet, bevaring av natur og reduserte kostnader gjør at regjeringen bør snu i sitt syn på kjernekraft.
For å si noe om hvor dyr en energikilde er, brukes ofte begrepet levetidskostnader, LCOE. Metoden er imidlertid uegnet for væravhengige energikilder, og sier lite om hva strømmen koster for forbruker.
Det er svært problematisk at interesseorganisasjoner benytter egne bestillingsverk til å påvirke politiske prosesser, skriver Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft.
Virkemidlene for å stoppe kjernekraft vitner om aktører uten respekt for demokratiske prosesser.
Svein Harald Øygard fortsetter sin harselas mot Norsk Kjernekraft med stråmannsargumenter og villedende påstander, hevder Håvard Kristiansen og Jonny Hesthammer.
Det er klart at kjernekraft er en trussel for Svein Harald Øygard og andre som vil ha skattepengene våre, skriver Håvard Kristiansen og Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft.
Det er uheldig hvis bestillingsverk fra aktører med økonomiske egeninteresser danner grunnlag for politiske valg. Derfor er overleveringen av Rystad Energys rapport om kjernekraft i Norge til Olje- og energidepartementet problematisk, skriver daglig …