Kunnskapsløst om kjernekraft
Geolog Thorbjørn Kaland tar olje- og energiminister Terje Aasland i forsvar etter at BTs kommentator Stig Arild Pettersen mente at ministerens kjernekraftmotstand vanskelig kan forstås som annet enn kunnskapsløshet.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
Geolog Thorbjørn Kaland tar olje- og energiminister Terje Aasland i forsvar etter at BTs kommentator Stig Arild Pettersen mente at ministerens kjernekraftmotstand vanskelig kan forstås som annet enn kunnskapsløshet.
Det er utopi å tro at fornybart alene kan løse verdens energiutfordringer. Til det trengs både bærekraftig kjernekraft og naturgass. Også i Europa.
Å fjerne energitilgang til fordel for klimatiltak er ikke bærekraftig utvikling.
For å ivareta forsyningssikkerhet og livet i havet, bør deler av den planlagte havvindutbyggingen erstattes av kjernekraft.
Det voldsomme presset for å kutte klimagassutslippene har ført til underinvesteringer i olje- og gassindustrien i en årrekke. Klimatiltak trumfer energitilgang. Som et resultatet, ser vi nå konturene av det som kan bli en langvarig energikrise. Den …
Norge kommer til å trenge mye mer strøm i årene som kommer. Vi kan velge om denne strømmen skal komme fra ustabil og arealkrevende vindkraft, eller om deler skal produseres av stabil, trygg og plassbesparende kjernekraft.
For å nå nullutslippsmålet så raskt som mulig må vi ta inn over oss det enkle faktum: Fornybart alene kan ikke løse energiutfordringene.
Feilslått klimapolitikk basert på forenklet retorikk og utopiske forventninger kan fort vise seg å være farligere og dyrere enn selve klimaendringene.
Klimapanelets siste rapport er tydelig på at det haster å kutte klimagassutslippene. Samtidig viser en ny rapport fra EUs vitenskapspanel at kjernekraft er minst like bærekraftig som fornybart. Kan beslutningstakere velge å ignorere dette?
Utforming av fremtidens energipolitikk krever en faktabasert tilnærming hvor vi har flere tanker i hodet samtidig.