switch language
RSS feed

Kronikker

Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.

Artiklene er i all hovedsak skrevet av, eller med, Jonny Hesthammer, tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.

Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.

article image

Fire ting Terje Aasland må vite om kjernekraft

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Arbeidsplasser, verdiskaping, økt forsyningssikkerhet, bevaring av natur og reduserte kostnader gjør at regjeringen bør snu i sitt syn på kjernekraft.

article image

NHO må ikke få styre Norges energipolitikk

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Det er svært problematisk at interesseorganisasjoner benytter egne bestillingsverk til å påvirke politiske prosesser, skriver Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft.

article image

Norge vil være tjent med kjernekraft

Publisert: | Skrevet av: Håvard Kristiansen - Jonny Hesthammer

Svein Harald Øygard fortsetter sin harselas mot Norsk Kjernekraft med stråmannsargumenter og villedende påstander, hevder Håvard Kristiansen og Jonny Hesthammer.

article image

«Rystad rapporten» - et bestillingsverk mot kjernekraft

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

Det er uheldig hvis bestillingsverk fra aktører med økonomiske egeninteresser danner grunnlag for politiske valg. Derfor er overleveringen av Rystad Energys rapport om kjernekraft i Norge til Olje- og energidepartementet problematisk, skriver daglig …

article image

Etterlyser faktabasert kunnskap

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer - Sunniva Rose

Når Norges fremtidige energimiks skal etableres, må faktabasert kunnskap overstyre følelser og udokumenterte påstander. Det gjelder ikke minst når fagpersoner uttaler seg.

article image

Gutta boyz i McKinsey, hør her

Publisert: | Skrevet av: Sunniva Rose

Det er som musikk i ørene at McKinsey-toppene Fritjof Lund og Christer Tryggestad skriver at kjernekraft er en «mulig god langsiktig løsning» på den norske energifremtiden. Så går det dessverre galt.

article image

Kjernekraft og fornybart i Longyearbyen

Publisert: | Skrevet av: Håvard Kristiansen - Øyvind Aas-Hansen

Norsk Svalbardpolitikk står ved et tidsskille. Longyearbyen skal fra nå av forsynes med strøm og varme fra diesel som skipes inn fra fastlandet. Regjeringen og lokalstyret leter etter en bedre og mer langsiktig løsning som opprettholder …

article image

Våre folkevalgte avgjør om vi skal få kjernekraft i 2030 eller 2040

Publisert: | Skrevet av: Håvard Kristiansen

Denne kronikken drøfter noen av Norges forutsetninger for kjernekraft. Den viser at vi har et godt nok utgangspunkt til at vi kan ha det første kjernekraftverket i drift tidlig på 2030-tallet, hvis politikerne våre vil det.

article image

Det tryggeste, billigste og mest bærekraftige alternativet har ikke blitt vurdert

Publisert: | Skrevet av: Håvard Kristiansen - Øyvind Aas-Hansen

Etter mer enn 100 år med kullkraft, skal Longyearbyen gå over til å produsere strøm og varme ved hjelp av diesel. Løsningen er ment å være midlertidig, inntil man finner mer bærekraftige alternativer som ivaretar forsyningssikkerheten til en …

article image

Kjernekraft krever mindre nettutbygging

Publisert: | Skrevet av: Jonny Hesthammer

I motsetning til kjernekraftverkene i Sverige og Finland skal vi bygge små, modulære kraftverk (SMR), som plasseres der kraften trengs, for eksempel i tilknytning til en industripark i en utkantkommune. Selvfølgelig reduserer dette behovet for …