Kan vi snart våge å snakke om kjernekraft?
I debatten om hva som skal gjøres for å reversere klimaendringene holder vi et av de mest effektive virkemiddelet utenom. Vi er nødt til å snakke om kjernekraft – til det beste for verden.
Denne siden inneholder publiserte artikler og podcaster (velg fra meny) som tar sikte på å belyse relevante aspekter knyttet til energikildene våre - både positive og negative. Målet er en konstruktiv debatt som er basert på erkjennelsen av at vi har en klimautfordring som vi må gjøre noe med, og hvor vi søker å løse denne utfordringen ved å forholde oss til helheten.
Artiklene er skrevet av eller med Jonny Hesthammer og hans team. Hesthammer er tidligere geologi- og geofysikkprofessor og for tiden administrerende direktør i M Vest Energy og Norsk Kjernekraft. De tidlige artiklene ser på helheten til energisystemene fra et globalt perspektiv, mens senere artikler fokuserer mer på det norske kraftsystemet, og da spesielt med søkelys på kjernekraft.
Ikke alle vil være enige i alt som er skrevet, men innholdet vil forhåpentligvis danne grunnlaget for refleksjon og saklig diskusjon - og hvor det er enighet om det endelige målet: nullutslipp med minst mulig negativ innvirkning på planeten vår og oss som lever på den.
I debatten om hva som skal gjøres for å reversere klimaendringene holder vi et av de mest effektive virkemiddelet utenom. Vi er nødt til å snakke om kjernekraft – til det beste for verden.
For å øke produksjonen av fornybar energi generelt og havvind spesielt, er det nødvendig med radikale incentiver.
Fornybar teknologi tilfører næringslivet ny mulighet for vekst, men krever at krav fra myndighetene kobles med incentivordninger.
Når irrasjonell frykt for ulykker og lagring av farlig avfall ikke når frem, så tyr motstanderne av kjernekraft til kostnader. Men kjernekraft er ikke vår dyreste energikilde.
I et tilsvar til vår kronikk i BT, skriver Dieter Röhrich at kjernekraft ikke er bærekraftig på sikt, og at thoriumkraftverk ligger langt fram i tid.
Det blir helt feil når politikere og journalister presenterer fremtiden som apokalyptisk.