Google, Amazon og SMR
Når Google og Amazon nå velger å satse på små modulære kjernekraftverk, gir det et tydelig signal til verden at kostnader bare er en del av ligningen industriaktører må forholde seg til.
Ted Nordhaus og Adam Stein fra The Breakthrough Institute har skrevet en omfattende og innsiktsfull artikkel som tar for seg den siste utviklingen innen kjernekraft. Mitt innlegg er ment som en kortfattet oppsummering av noen av de mest sentrale aspektene som de adresserer, men jeg anbefaler interesserte å lese hele artikkelen.
Nordhaus og Stein viser hvordan store teknologiselskaper som Google og Amazon nå satser på små, modulære reaktorer (SMR) for å dekke behovet for ren og stabil strøm til sine stadig voksende datasentre. Denne satsingen representerer et potensielt vendepunkt for kjernekraft både i USA og andre land, der teknologiselskaper ikke bare støtter, men aktivt driver frem utviklingen av ny kjernekraftteknologi.
Hvorfor SMR? Fleksibilitet og skalerbarhet
En viktig faktor som forklarer hvorfor både Google og Amazon har valgt små modulære reaktorer fremfor de tradisjonelle, store reaktorene, handler om fleksibilitet og skalerbarhet. Mens store reaktorer, som AP1000, kan levere betydelige mengder strøm, krever de store og dyre anlegg omfattende infrastruktur. I tillegg møter de ofte utfordringer knyttet til lokal motstand, lang byggetid og høye kostnader.
SMR derimot, er mindre og designet for å bygges modulært, noe som gjør dem enklere å plassere og mer økonomisk fordelaktige i mindre, men energiintensive installasjoner som datasentre. Google og Amazon ønsker seg pålitelige kraftkilder som kan oppfylle deres miljømål uten å være avhengige av store batteripakker eller ustabile, fornybare kilder.
Økonomiske fordeler og reduserte systemkostnader
Selv om kostnadene per enhet for SMR kan være høyere enn for de store reaktorene, blir den totale systemkostnaden ofte lavere for sluttbrukerne, slik som Google og Amazon. SMR gir pålitelig kraft døgnet rundt, noe som minsker behovet for dyre backup-løsninger som dieselgeneratorer.
For teknologigiganter som driver energiintensive datasentre, kan små reaktorer sikre kontinuerlig drift til en forutsigbar pris, selv om den faste prisen per megawattime kanskje er høyere enn vind eller sol når man ser på kraftverkene isolert sett. Når man også tar hensyn til levetiden og systemkostnadene for å sikre stabil og kontinuerlig kraft, er SMR faktisk en økonomisk fordelaktig løsning.
Miljømessige fordeler og oppfylling av miljømål
For selskaper som Google og Amazon, som begge har lovet at deres virksomhet skal bli karbonnøytral, representerer kjernekraft en unik mulighet til å nå disse målene uten å være avhengige av store mengder batterilagring. SMR kan levere kontinuerlig, ren strøm til datasentre, noe som gir en forutsigbar energikilde som ikke påvirkes av værforhold. Dette er en klar fordel over de tradisjonelle fornybare energikildene, som krever lagringsløsninger eller komplementære energikilder for å sikre jevn strømforsyning.
Google har inngått en avtale om å kjøpe 500 MW fra Kairos Energy, og Amazon investerer 500 millioner dollar i X-Energy for tilgang til deres teknologi. Begge disse selskapene satser på små reaktorer nettopp fordi de kan integreres lettere og raskere enn de tradisjonelle, store reaktorene
(En kommentar utenom Nordhaus og Stein sin artikkel: X-Energy og sørkoreanske DL-Energy var på besøk i Austhreim kommune utenfor Bergen i april i år. Og nylig bevilget regjeringen i Sør-Korea midler til en mulighetsstudie for å vurdere X-Energy sin teknologi i kommunen. Satsingen til Amazon styrker således caset i Austrheim kommune ved at teknologiutviklingen nå kan akselereres.)
En teknologisk satsing som gir synergi
Nordhaus og Stein fremhever også hvordan teknologiselskapenes støtte til SMR kan akselerere utviklingen av neste generasjon kjernekraft. Dette er mer enn bare et teknologivalg; det er en strategisk satsing som kan drive frem ny teknologi og demonstrere kjernekraftens potensial på nye områder. Kairos Energy og X-Energy har begge demonstrasjonsprosjekter på gang, og Googles og Amazons engasjement i disse selskapene gir dem økonomisk støtte og synlighet. På lengre sikt kan denne støtten også tiltrekke seg flere investorer og øke tiltroen til SMR som en løsning for fremtidens energimarked.
Hvorfor ikke store reaktorer?
Selv om de tradisjonelle, store reaktorene har sine fordeler, som skaleringsmuligheter og velprøvde teknologier, har de også sine begrensninger. Det har lenge vært en utfordring å standardisere disse reaktorene i stor skala, og de krever omfattende infrastruktur for å håndtere deres store effektkapasitet. I tillegg viser Nordhaus og Stein til at mange av de store reaktorprosjektene i USA har hatt store kostnadsoverskridelser og forsinkelser. For å unngå disse utfordringene ser flere nå mot SMR, som kan produseres i serie og bygges ut gradvis etter behov, noe som gjør dem mer tilpasset dagens liberale energimarked.
SMR som en del av fremtidens energiløsning
Med Google og Amazon på banen blir det tydelig at SMR ikke bare er en nisje i energimarkedet, men en løsning som kan spille en sentral rolle i det grønne skiftet. For store teknologiselskaper som trenger stabil og ren energi, gir små modulære reaktorer en bærekraftig løsning som kan bygges raskt, tilpasses varierende behov og bidra til å redusere karbonavtrykket i en verden som krever stadig mer energi. Nordhaus og Steins artikkel understreker at SMR ikke bare er en teknologisk løsning, men en strategisk tilpasning til en ny tid, der kjernekraft igjen står på dørstokken til en ren og bærekraftig energifremtid.