Energipolitikk for våre barn og barnebarn
Motsvar til leserinnlegg mot kjernekraft i Trønder-avisa
(Trønder-avisa) Fylkestinget i Trøndelag ønsker å gjøre Trøndelag til en foregangsregion på kjernekraft. Det har de gode grunner til: Heim kommune kan bli vertskap for Norges første kjernekraftverk, NTNU har mye relevant kompetanse, og trønderske virksomheter som i dag leverer utstyr og tjenester til olje- og gassbransjen kan i fremtiden gjøre det samme for kjernekraftverk.
Det er et stort behov for kraft i Trøndelag, dersom lokal industri skal opprettholde internasjonal konkurransekraft, og hvis nye næringer skal kunne etablere seg. Oljeplattformene utenfor kysten vil gjerne bytte ut fossil gass med ren strøm, dersom strømmen kan leveres uansett om det blåser eller ikke.
Redaksjonen i Trønder-Avisa er derimot ikke like fremsynt som fylkespolitikerne. På lederplass skriver de at kjernekraft tar for lang tid, og at man i derfor bør bygge vindkraft i stedet.
De har tydeligvis ikke fått med seg at det ikke har blitt tildelt en eneste konsesjon til vindkraft de siste fem årene, at alle forsøk fra utbyggerne blir møtt med massiv lokal motstand eller at de norske vindkraftverkene tapte en halv milliard kroner i fjor. Norge har satset på vindkraft i 27 år. Resultatet er 14 TWh, knapt mer enn hva kjernekraftverket i Heim kan produsere alene.
Derfor er det underlig at redaksjonen i Trønder-Avisa mener at politikerne må lukke døra for kjernekraft for at vindkraft skal få slippe inn i varmen igjen.
Redaksjonen påstår at det kan ta mer enn 25 år å komme i gang med kjernekraft, men utredningsprogrammet for kjernekraftverket i Heim beskriver hvordan anlegget kan utredes og bygges på 10–15 år. Norge har allerede lovverket og myndighetsorganene som trengs for kjernekraft. Det som mangler er politisk vilje.
Og hva så om kjernekraft skulle ta lang tid? I 2050 vil mine barn være i midten av 30-åra, altså omtrent like gamle som jeg er nå. Fylkespolitikerne gjør helt rett i å bry seg om samfunnet som vi etterlater til dem som kommer etter oss.
Moderne kjernekraft er den tryggeste og mest klimavennlige energikilden, og den som gir minst naturinngrep. Den skaper også mange lokale arbeidsplasser, hvorav mange kan fylles av folk som i dag jobber med olje og gass.
I skrivende stund er det rekordhøye strømpriser fordi det ikke blåser. At det moderne Norge har gjort seg så avhengig av været er en fallitterklæring. Takket være fremsynte politikere kan Trøndelag bli med på å gjøre noe mot myndighetsorganene som trengs for kjernekraft. Det som mangler er politisk vilje.